pátek 26. února 2016

Pečená hlíva ústřičná

Ingredience

    • 500 g hlívy ústřičné
    • 2–3 palice česneku, rozdělené na stroužky, ale nevyloupané
    • 1 větší cibule, nakrájená na kolečka
    • 4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce másla
    • hrst bylinek (ideální je rozmarýn, tymián, majoránka nebo šalvěj)
    • sůl a hrubě mletý pepř

    NA KAŠI
    • 400 g brambor (varný typ C nebo B)
    • 400 g celeru
    • 200 ml mléka
    • 1 lžíce másla
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • zelené lístky (např. polníček) k podávání

Příprava jídla

Předehřejte troubu na 200 °C. Hlívu očistěte a větší hlavičky natrhejte na menší kusy. Houby vsypte do pekáčku, přihoďte nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, přidejte olej, máslo, rozmarýn a šalvěj. Osolte, opepřete a vše promíchejte. Dejte do trouby a pečte 30–45 minut.

Mezitím uvařte v osolené vodě brambory s celerem doměkka; trvá to asi 20 minut. Přidejte máslo, přilijte mléko, osolte a opepřete a rozšťouchejte na kaši. Podávejte s pečenou hlívou a ozdobené zelenými lístky.



a můj výkon (varianta s pohankou):



2 komentáře:

  1. Terko, vypadá to krásně, dík za inspiraci na veganské obědy do školy!

    OdpovědětVymazat
  2. Jo,parádně to vonělo,dala jsem čerstvý rozmarýn, co nám furt bují pod balkonem. Jen doporučuji ty hlívy nacuckovat na větší kousky. A dala jsem červenou cibuli, co mám ráda,ale hodně se vysušila.S pohankou to šlo úplně dobře dohromady. Slupla jsem i ten pečený česnek,na poprvé to šlo :-). Taky se těším na nějakou inspiraci ;-)!

    OdpovědětVymazat