INGREDIENCE
·
Voda, 3 l |
·
Máslo, 100 g |
·
Bobkový list, 1 ks |
·
Cukr, 110 g |
·
Sůl, 110 g |
·
Kuře - celé, 1,2-1,5 kg |
POSTUP PŘÍPRAVY
1
|
Sůl a cukr zalijte litrem vroucí vody, a rozmíchejte, aby se vše
rozpustilo. Nemůžete-li odolat nálev okořenit, přidejte I bobkový list a
nechejte bezpodmínečně zcela zchladnout. Položte kuře do většího
(pětilitrového) hrnce, zalijte jej zbylými dvěma litry studené vody a
přilijte i litr zchladlého nálevu. Uložte přikryté do lednice na 24 hodin.
|
2
|
Druhý den kuře vyjměte z nálevu a nechejte nejprve okapat na misce, poté
osušte utěrkou nebo kuchyňským papírem. Troubu předehřejte na nejvyšší
stupeň, jaký máte. Spolu s máslem vložte kuře do pekáče prsíčky dolů,
přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte 15 minut na maximum. Poté teplotu
stáhněte na 180 °C. Po dalších 15 minutách můžete sejmout poklici
nebo alobal – kuře teď podstatně změklo (I když ne zdaleka dost) a přichází
na řadu kůrčička. Za občasného polévání vypečenou máslovou šťávou pečte dál
cca 45 minut, celkem asi hodinu a čtvrt. Někdy v druhé třetině pečení můžete
kuře obrátit, aby kůrka zkřupavěla I z druhé strany. Podle potřeby podlévejte
v průběhu horkou vodou: její dávkování však nechám na vás, protože kuře z
nálevu nasává mnohem méně, než jste zvyklí.
|
3
|
Po hodině a čtvrt troubu vypněte a otevřete. Kuře nechejte odpočívat
ještě tak 15 minut ve vlažné troubě, maso v tomto podstatném okamžiku zkřehne
ještě víc. Přestože vím, jak blahodárné účinky tato chvíle na maso má,
přiznávám, že se mi nevždy daří uchránit jej před chtivostí hladovců. Jediné,
co vám mohu poradit, abyste pečení dobře načasovali a začali dříve, dokud
stolovníci ještě projevují civilizovanou vůli držet se dobrého vychování a
počkat.
|
Žádné komentáře:
Okomentovat